Alina TEODORESCU

Alina TEODORESCU

EU carbon market analyst

Certificatele de carbon europene inregistreaza un declin lunar de 2% in luna iunie


Perspectivele optimiste privindpiata gazelor reduc si preturile la EUA

1 iulie 2025

Piata europeana a carbonului a inceput saptamana intr-o nota negativa, contractul EUA cu scadenta in decembrie 2025 scazand cu aproape 2 euro luni, inchizand sedinta la 68,97 euro, cel mai redus nivel de inchidere din luna mai incoace. Preturile carbonului au urmat tendinta descendenta a pietei gazelor, pretul de inchidere pentru contractul TTF cu livrare in luna urmatoare fiind in scadere cu 2,25% fata de vineri.

Preturile gazelor si-au continuat scaderea pentru a saptea sesiune consecutiva luni, pe masura ce ingrijorarile geopolitice din Orientul Mijlociu au continuat sa se estompeze. „Atentia s-a mutat astfel catre evolutiile meteorologice, cu o crestere anticipata a cererii de gaze din cauza vremii mai calde in Europa”, a declarat un analist pentru Reuters.

Scaderea preturilor gazelor in Europa reflecta, de asemenea, cererea redusa de LNG din partea Chinei. Potrivit Bloomberg, care citeaza date Kpler, importurile de LNG in luna iunie au fost cu 12% mai mici fata de aceeasi perioada a anului trecut. De fapt, volumul importurilor este in scadere de opt luni consecutive, pe fondul incetinirii economice continue a Chinei.

In plus, productia de gaze din Norvegia s-a stabilizat, iar lucrarile de mentenanta planificate sunt programate abia la sfarsitul lunii august, ceea ce contribuie la presiunea descendenta asupra pietei. „Totusi, volumul exporturilor ramane sub nivelurile inregistrate in aceeasi perioada a anului trecut”, potrivit AInvest.

Cu toate acestea, ambele piete raman vulnerabile la eventuale intreruperi neplanificate ale livrarilor din Norvegia sau la fenomene meteorologice extreme in aceasta vara. In timpul valurilor de caldura, cererea de electricitate creste semnificativ, in special pentru aerul conditionat, in timp ce reactoarele nucleare isi reduc de obicei productia, ceea ce duce la o dependenta mai mare de combustibilii fosili si pune presiune ascendenta asupra preturilor gazelor si carbonului.